Ropola

Ropola toi tuulahduksen Englannista

Ropola sijaitsee jyrkkärinteisessä niemessä, josta on kaunis näköala Äijäveden perukoille saakka. Jos katsoo tarkasti Toholahden sillalta etelään, voi nähdä niemen, missä Ropola on.

Päärakennus on vuodelta 1868.  Sen rakennutti kihlakunnantuomari Carl Ferdinand Olson, jonka vaimo oli Karjalan kartanossa asuneen piirilääkäri Rolf Roschierin serkku.

Pariskunnalla ei ollut lapsia. Tila jäi Olsonin veljelle, joka myi sen Vaasan hovioikeuden presidentille Nils Isak Fellmanille.

Uusi omistaja teetätti talon ympärille englantilaistyyppisen maisemapuutarhan. Niemen kärkeä kiertävät kävelypolut, joiden varrella on kaksi huvimajaa. Kartanon julkisivu näyttää samalta kuin lähes 150 vuotta sitten.

Kartanon kolmella ulkoseinällä on toisessa kerroksessa avoparvekkeet. Talon etu- ja takapuolella parvekkeiden alla on avokuistit. Kun talo oli uusi, etupihan puolella olevat kuistit olivat umpinaisia.

Pehtoorin eli tilanhoitajan asunto jakaa ison pihan kartanonpuoleiseen pihaan ja karjapihaan. Karjapihassa on luhtiaitta, luonnonkivistä tehty iso navetta ja vilja-aitta.

Ropola on nykyisin matkailutilana.