Pilvenpiirtäjä

Rautalammin pilvenpiirtäjä

Pitkä keltainen talo kirkkopuistoa vastapäätä on tuotu paikalleen vuonna 1928. Rakennus on vanha Lassilan virkatalo. Taloa ei siirretty kokonaisena, vaan sen hirret purettiin ja niistä talo koottiin uuteen paikkaan. Myös sisäpihalla oleva aitta on tuotu Lassilasta.

Talossa toisessa päässä on ollut alusta asti kello- ja kultasepänliike ja toisessa parturi-kampaamo. Niiden yrittäjillä on lyhyt työmatka, koska he asuvat samassa talossa.

Vaasasta kotoisin ollut Toivo F. Hemming tuli aluksi töihin Otto E. Orasmaan kelloliikkeeseen, mutta osti liikkeen parin vuoden kuluttua omakseen. Koska kellot olivat tuohon aikaan niin kalliita, että ostamiseen hupeni lähes kuukauden palkka, kelloja korjattiin ahkerasti.

Toivon tytär Kaija Hemming jatkoi isänsä työtä, ja on pitänyt liikettä jo yli 50 vuotta. Hän on myös korjauttanut taloa ja rakennuttanut uuden kuistin sisäpihalle. Kuisti on tehty tarkasti talon alkuperäisen kuistin näköiseksi.

Talossa oli ennen sotaa Pulliaisen kahvila ja myöhemmin Puku- ja Lyhyttavaraliike E. Lyyra jossa myytiin vaatteita ja kankaita.

Talo oli aikaisemmin eri näköinen. Kun ihan edestä menevää tietä korotettiin, kampaamon sisäänkäynti siirrettiin talon päätyyn. Talon ikkunat näyttävät alkuperäisiltä, mutta sitä ne eivät ihan ole. Ikkunoiden yläpuolella on valeikkunat, joista ei näe läpi.

Savossa on tapana antaa rakennuksille ja ihmisillekin liikanimiä. Murrekirjailija Kaarlo Hemmo Tiihonen keksi ruveta kutsumaan siirrettyä taloa Pilvenpiirtäjäksi kuten korkeita taloja Amerikassa.