Pestuuraitti ja pestuut

Markkinahumua pestuilla

Rautalammilla vietetään joka syksy pestuumarkkinoita. Nimi tulee vanhasta tavasta palkata eli pestata taloihin työntekijät seuraavaksi vuodeksi. Työhön palkattuja naisia kutsuttiin piioiksi ja miehiä rengeiksi.

Palkollisilla oli vain vähän lomaa. Kun syksyllä oli kaksi viikkoa vapaata, käytiin tansseissa ja pidettiin muutenkin hauskaa.

Markkinoita on pidetty kohta 200 vuotta. Alussa myytiin eläimiä, kankaita, rukkasia, hevostarvikkeita ja ruokaa. Kauppiaita jotka laskivat leikkiä ja kehuivat tuotteitaan kovalla äänellä, kutsuttiin helppoheikeiksi.

Yli sata vuotta sitten markkinoilla nähtiin taitovoimistelija, "soittokonemies" eli posetiivari sekä panoraamakone, jolla näytettiin 1800-luvun elokuvia. Myöhemmin oli valokuvaajia, eläinnäyttelyitä ja vedenneitojakin.

Vielä 50 ja 60 vuotta sitten autoja oli vähän. Markkinoilla sai käydä koeajelulla Pitkänlahden laivalaiturilta Vesannon tienhaaraan saakka. Kyyti maksoi markan. Jos muutetaan markka euroksi, ajelun hinta olisi ollut 15 tai 20 senttiä.

Nykyään melkein joka kodissa on auto. Tänä päivänä markkinoilla voi kokeilla, miltä tuntuu matkata hevoskärryillä tai ponin vetämissä rattaissa.

Kirkonkylän keskustassa oli useita kahviloita, joissa markkinavieraat joivat kahvia ja limonadia. Työväentalolla saatettiin pitää kolmetkin tanssit: yhdet päivällä, toiset iltapäivällä ja vielä illalla yhdet.

Markkinoilla on aina ollut tarjolla myös herkkuja. Sodan jälkeen, noin 70 vuotta sitten, markkinoilla myytiin hernekeittoa ja rusinasoppaa. Nykyään kojuissa kaupataan kahvia, grillattua makkaraa, paistettuja muikkuja, hattaraa, lettuja, omenoita ja metrilakua. Nam!