Noukkalampi

Käsityöläiset tulivat Noukkalammille

Pieni käsityöläisten yhdyskunta asettui 1800-luvun lopussa asumaan Noukkalammen rannalle jyrkkään ranta-ahteeseen. Kun kirkonkylä laajeni, muurarin, läkkisepän, kellosepän, räätälin, nahkurin ja suutarin lesken mökit kasvoivat kiinni ydinkeskustaan

Jyväskyläntien ja Savijärventien kulmauksessa sijaitsee 1800-luvun lopulla rakennettu Kohvakan talo, jota on korjattu ja laajennettu moneen kertaan.

Talon ensimmäinen asukas oli seurakunnan mäkitupalainen August Korhonen. 1900-luvun alun vuosikymmenillä talossa asui konstaapeli Kohvakka.

Tiukkaotteisena tunnettu poliisi valittiin ulosottomieheksi. Ulosottomiehen tehtävänä oli käydä perimässä velkoja. Jos rahaa ei maksettu, ulosottomies haki velallisen kotoa arvokkaampia tavaroita.

Rannalla oleva pieni mökki toimi putkana. Sinne joutui, jos oli liikaa juovuksissa. Vaikka mökki palveli myöhemmin koiratarhana, sen ikkunoissa on yhä kalterit.

Menneestä ajasta kertovat myös Kohvakan muut piharakennukset. Keltaisessa piharakennuksessa oli ennen hevostalli.

Noukkalammen rannalla on Rautalammin vanhin, vuonna 1961 rakennettu kerrostalo. Koko kylällä on yhteensä neljä kerrostaloa. Kerrostaloja ei ole tehty enää pitkiin aikoihin, vaan omakoti- ja rivitaloja.