Noukkalampi

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Pieni käsityöläisten yhdyskunta asettui 1800-luvun lopussa asumaan Noukkalammen eteläpuolelle jyrkkään ranta-ahteeseen. Kun kirkonkylä laajeni, muurarin, läkkisepän, kellosepän, räätälin, nahkurin ja suutarin lesken mökit kasvoivat kiinni ydinkeskustaan. Mäkituvat sijaitsivat seurakunnan maalla. Mäkituvista on jäljellä nykyisten rakennusten runkoina kaksi, Tupsula ja Kohvakka.


1800 -luvun loppupuolella Noukkalammen etelärannalle oli syntynyt pieni käsityöläisyhdyskunta. Kuvassa oleva Tupsula on pappilan vanha mäkitupa. Tupsulassa ovat asuneet mm. muurari Rossi ja suutari Berg.

Jyväskyläntien ja Savijärventien kulmauksessa sijaitsee 1800-luvun lopulla rakennettu Kohvakan talo. Yksityisasuntona olevaa taloa on ehostettu moneen otteeseen. Talon ensimmäinen asukas oli mäkitupalainen August Korhonen. 1900-luvun alun vuosikymmenillä talossa asui konstaapeli Kohvakka. Tiukkaotteisena tunnettu poliisi valittiin myöhemmin ulosottomieheksi. Lammen rannalla vallitsi kuri ja järjestys. Perimätiedon mukaan Kohvakan rantatörmässä sijaitseva pieni hirsimökki toimi juopuneiden putkana. Ikkunoissa on yhä kalterit.

Noukkalammen rannalla sijaitsee Rautalammin vanhin, vuonna 1961 rakennettu kerrostalo. Koko kylällä on yhteensä neljä kerrostaloa. Talotyyppiä ei ole rakennettu enää muutamaan vuosikymmeneen, vaan asutus on keskittynyt omakoti- ja rivitaloihin.

Läkkiseppä ja jahtivouti Jeremias Rauman (1834-1907) eli Noukka-Jere. Jeremias lähti 1860-luvulla nälkäpakolaiseksi Pohjanmaalta. Lempinimen Noukka hän sai komeasta nenästään. Luonteeltaan Jere oli temperamenttinen ja hän käytti mielellään alkoholia. Jeren pieni mökkiasunto sijaitsi Tupsulan läheisyydessä Noukkalammin rantatöyräällä. Jeren jälkeen mökissä asuivat Keppi-Taavetti ja Sievä-Hilja.  

Noukkalammen maisemaa. Keskellä entinen poliisin Kohvakan talo, jonka pihassa on pieni vankilarakennus.