Rautalammin museo

Ihmeen iso museo

Harvassa kirkonkylässä on yhtä iso kotiseutumuseo kuin Rautalammilla. Museo on vanha harmaa kivirakennus kirkkoa vastapäätä. Museon seinissä on samanlaisia laikkuja kuin kirahvin kyljissä.

Museon perusti Korholan emäntä Aina Peura. Aina ja hänen miehensä kauppaneuvos Heikki Peura asuivat kartanossa, jossa oli paljon vanhoja tavaroita. Aina alkoi koota tavaroita kartanon väentupaan. Väentupa oli tyhjillään, mutta aikaisemmin siellä asui tai ruokaili kartanon työntekijöitä.

Aina Peura innostui talonpoikaiskulttuuriin liittyvistä tavaroista niin paljon, että ryhtyi keräämään niitä ympäri pitäjää. Pian esineitä oli niin paljon, että ne eivät enää mahtuneet väentupaan.

Heikki lahjoitti rahaa, jotta niille saatiin rakennettua oma talo, museo. Museo avattiin vuonna 1938.

Kun esineitä ja valokuvia laitetaan esille museossa, puhutaan näyttelystä. Museon työntekijät valitsevat, millaisia asioita museossa laitetaan esille. He kirjoittavat tavaroiden viereen niiden nimet ja mistä ne on saatu museoon. Rautalammin museolla on paljon omia esineitä, noin 50 000.

Seinillä on valokuvia, joista voi nähdä, miten ennen elettiin. Museossa on esillä myös kirjoja, tauluja, veistoksia ja leluja. Museossa pidetään myös taidenäyttelyitä ja työpajoja.

Museota ympäröi vehmas puisto. Puistoon on istutettu perinteisiä suomalaisia pihakasveja kuten syreenejä ja koiranheisipuista. Puistoon on tuotu ruusuja ja pioneja Korholan kartanosta. Peuroilla oli hyvin kaunis puutarha.

Museon pihalle on siirretty maatalouteen liittyviä rakennuksia eri puolilta Pohjois-Savoa. Pihassa on myös vanha kirkkovene.