Meijeri

Meijerissä kirnuttiin voita

Pitkänlahden rantaan lähelle nykyistä uimarantaa rakennettiin iso uusi meijeri vuonna 1928. Meijerissä kirnuttiin maitoa ja tehtiin voita. Meijeri oli osuuskunta, jonka omistivat rautalampilaiset maidontuottajat.

Aikaisemmin meijeri oli isossa hirsitalossa nykyisellä Eetunkujalla lähellä urheilukenttää. Samassa talossa oli myös puhelinkeskus. Keskuksessa työskenteli naisia, jotka yhdistivät puhelut. Hirsitalo purettiin jo kauan sitten.

Uusi meijeri joutui konkurssiin, koska se tuottanut tarpeeksi eikä pystynyt maksamaan laskujaan ja velkojaan. Talousasiat saatiin kuntoon, ja meijeri avattiin uudelleen. Muutama vuosi sodan päättymisestä meijeriä laajennettiin.

Suonenjoella oli isompi meijeri. Kun monet rautalampilaiset alkoivat viedä sinne maitoa, Rautalammin meijeri lakkautettiin.

Puusepänyritys Veljekset Poimala osti rakennuksen 50 vuotta sitten ja alkoi valmistaa siellä ovia ja ikkunoita. Rakennus on yhä Poimalan suvun oma. Meijerin alakerrassa on yhä puusepän verstas ja yläkerrassa asutaan.