Malisen talo

Kadunvarren kaunotar

Nahkurin poika August Strandman perusti sekatavarakaupan vuonna 1877 kirkkoa vastapäätä. Nahkuri on vanha ammatti. Augustin isä käsitteli eläinten nahkat niin, että niistä voitiin valmistaa kenkiä, rukkasia, hattuja ja turkkeja.

Vähän myöhemmin August-kauppias muutti sukunimensä Maliseksi. Tuohon aikaan monet joilla oli ruotsinkielinen sukunimi, suomensivat nimensä.

Ennen kauppaa August työskenteli Kerkonkoskella sahakoulun opettajana. Sahalla oli oma koulu, jossa opittiin lukemista, kirjoittamista, laskentoa, maantietoa ja liikuntaa.

Malisen perhe asui kaupan talossa. Kauppias laajensi asuinpäätyä ja teki taakse kuistin. Talon keskiosaan tuli kaksi frontonia eli päätykolmiota ja ullakolle kamari jossa oli uuni. Pihan puolelle tehtiin avoveranta.

1930-luvun lopussa talo siirtyi Malisten suvulta ensin kauppaneuvos Heikki Peuralle ja sitten Peuran museosäätiölle. Kaupan lisäksi Malisen talossa on ollut lottakahvila, kirjasto, huonekaluliikkeitä, valokuvaamoja ja kukkakauppa. Nykyään talossa on ravintola ja asunto.

Vanhaa hirsitaloa voi korjata vaihtamalla hirsiä. 2000-luvun alussa Malisen taloon uusittiin kadunpuoleisen seinän hirsiä, koska ne olivat lahonneet.