Kurssila

Kaupat olivat ennen lähellä uimarantaa

Pitkänlahden uimarannasta työväentalolle päin kohoava Kurssilanmäki oli 1800-luvulla vilkas kauppapaikka. Rannalla ja rinteessä oli parhaimmillaan viisi puotia ja käsityöläisten verstaitakin siellä oli. Markkinoita pidettiin keväällä ja syksyllä.

Alueen ensimmäisiä kauppiaita olivat Otto Drake, Aatami Hänninen ja Kustaa Jalkanen.

Kun alettiin tulla 1900-luvulle, kaupankäynti siirtyi kylän halki kulkevan tien varrelle. Rannan kauppiaista viimeinen oli Kerttu Neuvonen, joka sulki Ala-Pönkkälässä sijainneen puotinsa 1950-luvulla.

Kurssilan eli Jalkasten talon vanha osa on vuorattu osittain sahalankuilla. Leveitä lankkuja saatiin Kuorekosken ja Kerkonkosken sahoilta. Talon väki asui rannan puolella olevassa osassa taloa. Talon keskellä on sali, jossa on kuuluisan säveltäjän Oskar Merikannon kautta ostettu soitin, flyygeli. Vanha talo on näyttää lähes samalta kuin uutena.

Kurssilan pihapiirissä hiekkatien vieressä on myös väentupa. Aikanaan siellä asui ja ruokaili talon palveluväki. Kerrotaan myös, että rakennuksessa hoidettiin kauan sitten kulkutautipotilaita. Kulkutauti on sairaus, joka tarttuu helposti, esimerkiksi influenssa.

Kaupalla oli makasiinit pihassa ja rannassa, mutta ne on purettu pois. Makasiiniin varastoidaan tavaroita ennen kuin ne tuodaan kauppaan myytäviksi.