Luterilainen Kirkko
Kirkkojättiläinen
Rautalammin ensimmäisen kirkon paikasta ei olla ihan varmoja. Pitkään ajateltiin, että kirkko oli Talliniemen kärjessä. Sinne on pystytetty kirkolle muistomerkkikin.
Toinen kirkko valmistui nykyisen kellotapulin taakse vuonna 1685 ja kolmas samaan paikaan vuonna 1758.
Kun kolmas kirkko kävi ahtaaksi, päätettiin tehdä uusi ja isompi. Sen jälkeen, kun nykyinen neljäs kirkko valmistui, ahtaudesta ei ole ollut murhetta!
Keskellä kylää oleva kirkko on Suomen suurimpia puukirkkoja. Sen suunnitteli Carl Alexander Engel. Rakennusmestarina toimi liperiläinen Aksel Magnus Tolpo.
Carl Engel ei nähnyt ikinä valmista kirkkoa, koska kuoli vuotta ennen kuin kirkko valmistui. Carl oli kuollessaan vain 25-vuotias.
Kirkon jykevät hirret sahattiin Kerkonkosken ja Kuorekosken sahoilla ja kuljetettiin kirkonmäelle vesiteitä pitkin. Kirkko valmistui kesällä 1844. Rakennus vuorattiin ulkoa vaakalaudoituksella ja maalattiin seuraavana kesänä hiekkakiven sävyiseksi.
Rautalammin kirkko on kolmilaivainen. Se tarkoittaa, että kirkko on jaettu sisältä kolmeen osaan eli laivaan pylväillä, jotka ovat rivissä. Kirkon sali on 14 metriä korkea.
Nelikulmaisessa kellotornissa on kahdeksankulmainen huippu. Tornin pallo ja risti ovat peltiä. Kirkonkelloja ei ole, vaan kellot ovat tapulissa.
Kirkossa oli aluksi puusta tehty paanukatto. Koska uusi katto ei pitänyt vettä, se tehtiin uudelleen pellistä.
Alttaria koristi vuosikaudet puinen kullattu risti. Alttaritaulun, missä Jeesus saarnaa Genesaretin järven rannalla, maalasi rautalammilla syntynyt taiteilija Väinö Hämäläinen. Taitelijakin kuoli ennen kuin taulu oli valmis. Hänen poikansa Lauri Hämäläinen maalasi alttaritaulun loppuun.
Kirkkoa on korjattu ja maalattu vuosien varrella. Todella iso remontti tehtiin muutama vuosi sitten. Kirkon talotekniikka uusittiin, ja kirkko maalattiin ulkoa keltaiseksi. Talotekniikka tarkoittaa vesijohtoputkia, lämmitystä, sähköjärjestelmiä ja ilmastointia.
Sisällä seinät maalattiin vaalean harmaan, vihertävän ja sinertävän sävyillä. Kun sisäkaton vanhaa maalia rapsutettiin pois, alta paljastui heleä sininen väri. Väri oli niin kaunis, että sisäkatto päätettiin maalata sen väriseksi.