Keskusraitti

Raitilla tapaa tuttuja

Kirkonkylän läpi kulkevaa tietä kutsutaan raitiksi. Alun perin raitti oli osa Vaasan ja Kuopion maantietä. Sitä pitkin kuljettiin postia yli 200 vuotta sitten.

Raitin varrella on jäljellä vanhoja rakennuksia ja kauppoja. Lukion lähellä on valkoinen vanha apteekki,  ja sitä vastapäätä Taimela. Kirkkopuistoa vastapäätä ovat Pilvenpiirtäjä ja Malisen kauppaliike.

Malisen takana on Rautalammin museo. Harvassa kirkonkylässä on niin suuri museo kuin Rautalammilla.

Pestuuraitiksi kutsutaan paikkaa, missä pidetään syksyllä markkinat. Sielläkin on vanhoja taloja, esimerkiksi työväentalo. Kun kuljetaan Satakielisten tietä kohti Matti Lohen koulua, oikealla puolella on pieniä vanhoja taloja ja kujia. Yksi kujista on nimeltään Mantankuja.

Ensimmäinen tiivis asutus syntyi Koulunkankaalle, minne käsityöläiset ja muut pieneläjät rakensivat pienet mökkinsä. Heillä ei ollut rahaa tehdä isoja taloja. Sodan jälkeen paljon taloja rakennettiin Latsinmäelle.

Kylän läpi kulkeva raitti oli ensin kuoppainen hiekkatie. Tien paikkaa on vähän muutettu ja se on päällystetty asvaltilla. 1970-luvulla tie nostettiin niin korkealle, että monet talot putosivat kuin kuoppaan tien viereen. Ennen kauppojen eteen ei tehty parkkipaikkoja, vaan sisään mentiin suoraan kadulta.

Raitin varrelta on purettu monta vanhaa taloa, esimerkiksi kunnantalo, säästöpankki, kirjasto ja osuuskauppa. Kunnantalon paikalla on nytkin kunnantalo, mutta kirjasto on kylän toisessa päässä. Osuuskaupan paikalle tehtiin muutama vuosi sitten puisto. Sen puut ovat vielä pieniä.

Raitti on samalla tie ja ihmisten kohtaamispaikka. Kun kulkee sitä pitkin rattaissa, kävelen,  pyörällä tai talvella potkurilla, vastaan tulee usein tuttuja.

Raitin varrella oleva hautausmaan kiviaita on suosittu istuskelupaikka. Kauan sitten aidalla istuivat ihmiset, jotka tulivat kirkkoon kävellen, hevosella tai veneellä. Yhteen aikaan nuorilla oli tapana istua aidalla isolla joukolla. Kesällä 2011 aita oli täpötäynnä kun pidettiin kiviaidalla istumisen maailmanmestaruuskilpailut.