Kellotapuli

Ikivanha kellotapuli

Vuonna 1768 rakennettu kirkon kellotapuli on Rautalammin vanhimpia rakennuksia. Tapulin takana on kahden edellisen kirkon muistomerkki.

Tapuli oli alun perin läpiajettava, mutta ulkovuorauksen yhteydessä rannan puolella olleet ovet on poistettu. Ulkovuoraus tarkoittaa, että rakennuksen ulkopinta peitetään laudoilla tai levyillä ja maalataan tai rapataan.

Pohjalaistyylisen, kolminivelisen renessanssitapulin ylimmän nivelen paikalle tehtiin vuonna 1887 samanlainen tornin huippu kuin kirkossakin.

Tapulissa on kolme kelloa, joista vanhin on vuodelta 1705. Vaikka kellot ovat tapulissa, ei puhuta tapulinkelloista vaan kirkonkelloista.

Suntio ei enää kiipeä tapuliin soittamaan kelloja, vaan niitä soitetaan koneella. Suntio on seurakunnan työntekijä, joka huolehtii kirkkorakennuksista ja hautausmaasta ja avustaa jumalanpalveluksissa.

Kirkonkelloja soitetaan eri tilaisuuksissa hieman eri tavalla. Kelloja soitetaan ennen jumalanpalveluksen alkua. Lauantaina soitetaan ehtookelloja kello kuusi illalla. Kun joku kuolee, kelloja soitetaan hänen muistolleen.